PROJEKT Posílení bezpečnosti společného příhraničí v oblasti Jelenohorské kotliny,
Jizerských hor a Krkonoš
CZ. 11.1.23/0.0/0.0/16_023/0000905

Aktuality


Tisková zpráva

Publikováno: 05.03.2021

 

Projekt Posílení bezpečnosti společného příhraničí v oblasti Jelenohorské kotliny, Jizerských hor a Krkonoš byl dle původního plánu připraven na dobu realizace do 30.12.2020.

Celorepubliková opatření během roku 2020  v ČR i v PR týkající se koronaviru a COVID-19 bohužel zásadně narušila možnost realizace aktivit dle časového harmonogramu projektu.

S ohledem na tuto skutečnost jsme v průběhu roku 2020 zažádali o možnost prodloužení realizace projektu do 31.12.2021 a této žádosti bylo vyhověno.

Na listopad 2020 jsme připravili  osobní pracovní setkání. Bohužel, další vlna opatření proti COVID-19 nám neumožnila toto setkání uspořádat osobně, proto jsme ho realizovali online formou. Setkání se tedy úspěšně konalo a projektoví partneři se tak mohli vidět alespoň přes videokonferenční techniku. Na setkání jsme zhodnotili průběh průběžné komunikace během roku 2020 a připravili termíny pro konání aktivit na rok 2021.

V současné době vidíme, že realizace některých aktivit v prvním pololetí letošního roku je ohrožena, přesto jsme pevně přesvědčení, že termín realizace projektu se podaří dodržet a všechny aktivity budou uspořádány do konce roku 2021. Snažíme se vyhodnotit, jestli by se některé činnosti projektu nedaly uskutečnit pomocí online technologií, čímž by se trochu rozvolnil časový program.


Kurz polského jazyka pro zasahující hasiče

Publikováno: 07.02.2020

V týdnu od 6. do 10. ledna 2020 proběhla týdenní intenzivní jazyková příprava polského jazyka pro zasahující hasiče. Místem konání kurzu byl penzion U Můrinek v Jidřichovicích pod Smrkem. Výuka v rozsahu 40 hodin za týden byla rozdělena na teoretickou a praktickou část. 

Teoretická část byla věnována osvojení základní slovní zásoby a procvičování psaného textu, se zaměřením na poslechovou část. Praktická část byla zaměřena na využití komunikačních dovedností s polsky mluvícími občany, jak při zásazích, tak na tísňové lince. 

Hlavní témata kurzu: správní členění Polska, složky IZS v cizím jazyce, komunikační dovednosti u zásahu, dopravní nehody, únik nebezpečných látek, požár, technické pomoci, předání místa zásahu, části těla, číslovky, první pomoc.


Pořízena nová CAS 20/3500/210 – S2T

Publikováno: 15.12.2019

Tanvaldští hasiči se těší novému přírůstku do své „stáje“. Nově budou k mimořádným událostem jezdit novou Scanií P440 B4×4 řady XT o rozvoru 4 550 mm, kterou vyrobila firma KOBIT, spol. s.r.o. 

Zbrusu nová CAS 20/3500/210 – S2T je provedena v červené barvě v odstínu RAL 3024, která je realizována formou polepu. Motor je řadový šestiválcový o výkonu 324 kW. Agregát spolupracuje s automatizovanou převodovkou Opticruise s hydrodynamickým retardérem. Přední náprava je odpružena listovými pery, zadní vzduchovými měchy s možností úpravy výšky CAS.

Kabina pro mužstvo je čtyřdveřová, šestimístná, vybavená nezávislým vytápěním a automatickou klimatizací. Vnitřní LED osvětlení je dvoubarevné s možností volby nižší intenzity. CAS je na zpětných zrcátkách a v zadní části osazena LED pracovními světlomety s intenzitou světelného toku 1 000 lumenů, které osvětlují prostor podél boku CAS. Zapnutí pracovních světlometů je umožněno z místa řidiče a je nezávislé na zařazeném zpátečním rychlostním stupni.

Zadní část automobilu je vybavena kamerou pro sledování prostoru za vozem z místa řidiče při couvání. Kamera je vyhřívaná, odolná proti prachu a vodě. Zobrazovací část kamery je soustředěna do displeje autorádia o velikosti 7“ v zorném poli řidiče. CAS je vybavena zásuvkou Rettbox-air 230 V se systémem inteligentního dobíjecího zařízení akumulátorových baterií sdruženou s přípojným místem pro doplňování tlakového vzduchu.

Tento nový automobil se může brodit klidnou vodou až do hloubky 800 mm. Přední část vozu je v prostoru rámu vybavena elektrickým lanovým navijákem RHINO 15 s tažnou sílou ve vodorovné rovině 60,8 kN. Cisterna je vybavena automatickými podmítacími řetězy.

Nástavba

CAS je v pravé zadní schráně vybavena zařízením pro řezání vodním paprskem CCS Cobra C 360 HLS Kit. s možností přimísení abraziva. Zařízení je určené pro řezání stavebních konstrukcí (zejména materiálů: zdivo, beton, ocel, sklo, pryž, dřevo). Umístění řezacího zařízení v pravé zadní schráně si vyžádalo přemístění navijáku vysokotlaké hadice do prostoru nad požární čerpadlo. Z důvodu dodržení hmotnostních limitů je CAS vybavena nádrží na vodu o objemu 3500 l a nádrží na pěnidlo o objemu 210 l.

Konstrukce zařízení pro plnění nádrže na vodu z vnějšího tlakového zdroje umožňuje samočinné a plynulé doplňování nádrže na vodu z vnějšího zdroje v závislosti na poklesu hladiny v nádrži na vodu. Systém umožňuje automatickou elektronickou regulaci přimísení pěnidla v závislosti na aktuálním odběru a průtoku vody s nastavením přimísení od 0 % do 6 %. CAS je vybavena automatickou regulací udržování zvoleného tlaku na výstupu čerpadla v návaznosti na aktuálním průtoku vody. CAS je vybavena svislými pohledovými stavoznaky na bocích vozidla. Ty signalizují stav hasebních látek v úrovni 20 %, 40 %, 60 %, 80 % a 100 %. Pro vodu je v barvě zelené a je umístěn mezi přední a střední roletkou, stavoznak pro pěnidlo je v barvě žluté a je umístěn mezi střední a zadní roletkou.

CAS je v prostoru mezi kabinou a účelovou nástavbou vybavena pneumaticky vysouvaným osvětlovacím stožárem TVS 01 o výšce 5 m od země s 24V LED světlomety s celkovým světelným tokem 30 000 lm a krytím IP 44 napájeným od podvozku CAS.

Hygienické prostředky tekuté mýdlo v dávkovacím zásobníku, alkoholová dezinfekce v dávkovacím zásobníku a papírové ručníky jsou uloženy v účelové nástavbě v pravé zadní skříni na výsuvném úložném prvku. Do tohoto prostoru je vyvedena hadice s uzavírací armaturou a odvodňovacím prvkem, která je napojená na nádrž na vodu a je určena k základní hygieně osádky.

Součástí je spirálová hadice s ofukovací tryskou, která je napojena na tlakovou vzduchovou soustavu podvozku a ovládaná mechanickým vzduchovým kohoutem umožňujícím očištění tlakovým vzduchem. Stejný systém je umístěn v levé přední schráně pro očistu motorové pily.

Na horní pochůzné plošině nástavby je úchytný prvek pro lafetovou proudnici Protek Style pro plný a roztříštěný proud se jmenovitým výkonem 2 000 litrů za minutu, délkou účinného dostřiku plným proudem 50 m a s nastavitelným průtokem od 800 do 2 000 litrů za minutu. Lafetová proudnice je konstruována současně jako přenosná, stativ (podstavec) pro přenosnou lafetovou proudnici je součástí dodávky. Dále je součástí dodávky originální nástavec proudnice na těžkou pěnu.

CAS 20/3500/210 – S2T byla pořízena v rámci projektu Posílení bezpečnosti společného příhraničí v oblasti Jelenohorské kotliny, Jizerských hor a Krkonoš (Registrační číslo projektu: CZ.11.1.23/0.0/0.0/16_023/0000905), jehož cílem je zvýšení připravenosti a vzájemné součinnosti při provádění záchranných a likvidačních prací při řešení mimořádných událostí a krizových stavů vzniklých v pohraniční oblasti.

autor: por. Bc. Lucie Hložková

foto: HZS LK, mjr. Jaromír Mottl, velitel stanice Liberec


Informace o pracovním setkání

Publikováno: 10.12.2019

Dne 10. prosince 2019 se v Centru pro přeshraniční krizové řízení uskutečnilo polsko-české pracovní setkání týmu provádějícího projekt „Posílení společné bezpečnosti hranic v údolí Jeleniogórska, Jizerských hor a Karkonosze“, spolufinancované Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Interreg VA Česká republika - Polsko. Účelem této schůzky bylo shrnout opatření přijatá v roce 2019 a dohodnout se na datech a projektech plánovaných k provedení v roce 2020.


Záchranářské manévry 5.-6.11.2019

Publikováno: 26.11.2019

 Aktivita  proběhla 5. - 6. listopadu 2019 v prostředí Jizerských hor okolí Hrabětic, části obce Janov nad Nisou. Aktivita byla zaměřena především na praktickou aplikaci první zdravotnické pomoci v podmínkách Hasičského záchranného sboru ČR a Straze Pozarné PL. Pro výcvik byly vybrány vhodné lokality a prostředí odpovídající mimořádným událostem, které byly řešeny pěti čtyřčlennými posádkami obou zemí. Jelikož se jednalo o outdoorovou aktivitu, povětrnostní podmínky odpovídaly jak ročnímu období tak denní době.

Nosná témata jednotlivých stanovišť byla Střelné poranění (šíp), Resuscitace po dopravní nehodě, Tepenné krvácení, Diabetická nerovnováha, Zlomenina horní končetiny s komocí mozku.

K ošetření jednotlivých figurantů již byly využity věcné prostředky a vybavení nakoupené z prostředků EU. Jednalo se např. o fixátor krční páteře pro transportní nosítka (desku), elastická obinadla, resuscitační vak, apod. Tyto prostředky výrazně zlepšily samotnou práci i bezpečnost členů posádek.

Nedílnou součástí zaměstnání byl odborný dozor a vyhodnocení práce jak posádek, tak figurantů a personálu zabezpečující fungování jednotlivých stanovišť. Vyhodnocení proběhlo na Hotelu Maruška v Hraběticích, kde byla poskytnuta účastníkům jak strava, tak ubytování. V hodnocení byla vyzdvižena praktická kvalita a nasazení posádek jak českých, tak polských. Obecný přehled a znalost zásadních postupů a indicií, které napomáhaly nalezení správné cesty k řešení cílového ošetření figurantů. Oceněna byl práce Poláků především z hlediska jazykové bariéry, která byla jištěna pro případ nedorozumění a nepochopení překladatelem, ale fakticky nebyla v terénu nutná . Posádky i obsluha stanovišť se v základních požadavcích domluvili. Samotné vyhodnocení bylo do polského jazyka překládáno.

V průběhu akce nedošlo k žádným škodám na vybavení, vozidlech ani na zdraví účastníků. Většinové ohlasy na akci byly veskrze pozitivní s oceněním přínosu po odborné stránce jak pro polskou, tak pro českou stranu.

 


„Výcvik technické dovednosti při zásazích u rozvodněných místních toků“

Publikováno: 19.11.2019

V rámci projektu „Posílení bezpečnosti společného příhraničí v oblasti Jelenohorské kotliny, Jizerských hor a Krkonoš, CZ.11.1.23/0.0/0.0/16_023/0000905", proběhl ve dnech 12.-13.11.2019 workshop na téma „Výcvik technické dovednosti při zásazích u rozvodněných místních toků“. Workshopu se zúčastnilo 20 hasičů (5 PL + 15 CZ - HZS Libereckého kraje).

První den byli účastníci workshopu seznámeni s povodněmi v roce 2010 a s průběhem záchranných a likvidačních prací. Dále proběhlo seznámení s věcnými prostředky ve výbavě HZS Libereckého kraje (dále jen „HZS LK“) a obcí Libereckého kraje. Odborná garance kurzu byla zajištěna lektory z řad HZS LK, kteří mají praktické zkušenosti se zásahy u rozvodněných místních toků.

Praktický výcvik technických dovedností byl zaměřen na výstavbu protipovodňových hrází z dvoukomorových pytlů, mobilního protipovodňového hrazení „Vodou proti vodě“ a mobilního kovového hrazení. Účastníkům byly ze strany lektorů názorně předvedeny správné a bezpečné postupy výstavby jednotlivých druhů hrazení. Každý si poté prakticky vyzkoušel montáž a demontáž mobilního kovového hrazení. Na závěr praktického výcviku se účastníci přesunuli ke stálé protipovodňové zemní hrázi ve Višňové – Vísce, kde byl prakticky předveden autonomní zdroj elektrické energie, uzávěr Krčeleckého potoka a přečerpávací stanice do řeky Smědá.

Po ukončení bylo provedeno krátké vyhodnocení a srovnání postupů na České a Polské straně. Bylo konstatováno, že přístup k řešení mimořádných událostí spojených s rozvodněnými místními toky je na obou stranách téměř totožný a že další výcviky a zásahy u mimořádných událostí tohoto typu můžou probíhat společně.


Zdravotnické manévry 2.-4.10. 2019

Publikováno: 18.11.2019

Ve dnech 2-4.10.2019 v Jelení Góře a v okrese Jelenia Góra se uskutečnily 27. záchranné manévry pod krycím názvem „DZWON“ („Zvon“, zároveň hovorově „Kolize aut“). Manévrů se zúčastnily hlavní týmy Státní hasičské služby z Dolnoslezského vojvodství (21 týmů). Cvičení se zúčastnili také hasiči dobrovolní (8 týmů), včetně z Jelení Góry (3 týmy) a Jelnohorského okresu (3 týmy). Manévry měly mezinárodní rozměr, s přihlédnutím k tomu, že se jich účastnily i hasiči z České republiky (4 týmy). Celkově bylo na manévrech 36 týmů. Manévry byly provedeny v rámci projektu EU „Posílení bezpečnosti společného příhraničí v oblasti Jelenohorské kotliny, Jizerských hor a Krkonoš“. Lékařské manévry jsou praktickou formou získání dovedností v oblasti  první pomoci (kpp).

 První den manévrů (středa 2. října 2019) se od 19.00 do 21.00 hodin konaly dva teoretické testy. Tématem bylo posílání záchranných týmů (záchranka) a spolupráce s hasičským sborem PSP v oblasti likvidace zdravotních událostí, představily pracovnice, které pracují jako dispečerky tísňového volání v Lehnici. V rámci další přednášky představitel firmy PHANTOM představil nejdůležitější informace o třetí generaci cvičných evakuačních figurín, které bylo pak možné pozorovat v hlavní dny manévrů. Zbývající činnosti během manévrů měly formu workshopu. Záchranné týmy složené ze 3 až 5 hasičů poskytovaly první pomoc „poškozeným“ na různých místech města Jelenia Góra a okresu Jelenia Góra. Studenti z hasičské třídy střední školy č. 4 ve Wałbrzychu a studenti ze střední školy přírodovědné a služeb v Jelení Góře plnili roli „zraněných“ osob vyžadujících pomoc. Všechny činnosti byly prováděny pod dohledem zkušených instruktorů (nejčastěji zdravotničtí záchranáři s bohatou zkušeností z práce v ZZS). Instruktoři během sledování úkolů korigovali chyby, ukazovali různé způsoby, jak úkol splnit, a stručně vizualizovali použití různých technik v konkrétním případě. Ukázali také, jak připravit vybavení a zařízení. První pomoc byla poskytována s užitím vybavení a materiálů, kterým disponuje každá složka v běžné praxi (v případě polských hasičů z PSP a OSP se jedná o lékařskou brašnu PSP R1, nosítka typu deska a sadu pro děti). Od 21:00 do 13:00 probíhala praktická noční práce na letišti na hoře Szybowcowa v obci Jeżów Sudecki. Záchranáři tam (3 týmy současně) poskytovali pomoc při nehodě osobního automobilu, při níž bylo zraněno několik lidí. Incident měl masovou povahu, a proto museli záchranáři oddělit zraněné a stanovit priority záchrany (triage). V kufru jednoho z aut účastníků nehody se nacházela zraněná osoba, která byla při těchto činnostech nalezena a předána záchranářům. Jedním z cílů úkolu bylo upozornit na nutnost přesného prozkoumání místa události a nalezení všech obětí. Místa nočních úkolů byla osvětlena osvětlovací technikou polské firmy Mactronic.

Ve čtvrtek 3. října 2019 bylo naplánovaných 6 úkolů, prováděných od 9.00-18.00. Přestávka na oběd byla naplánována mezi úkoly. Prvním úkolem bylo pomoci cyklistovi, který v důsledku pádu z cyklistické trasy narazil do balvanů umístěných vedle ní. Úkol byl proveden na cyklistické trase POŚWIST (nedaleko obce Borowice) na cyklistickém single tracku OLBRZYMY (uveden do provozu letos na jaře). Úkol nespočíval jen v poskytnutí adekvátní pomoci, ale také v tom, aby bylo prokázáno, že zranění na single tracku souvisí i s nutností určit polohu zraněné osoby a dostat se k ní, a také se zabezpečením trasy při poskytování pomoci, pak s evakuací a předáním zraněného ZZS. Druhý úkol byl v „laponské vesnici KALEVALA“ v Borowicích. Pomoc člověku zasaženému elektrickým proudem s náhlou srdeční zástavou (nsz) spočívala v provedení kardiopulmonální resuscitace. Než k tomu však došlo, museli se záchranáři postarat o svou a jeho bezpečnost a odstranit riziko dalšího úrazu elektrickým proudem.

 Třetí epizoda byla provedena v oblasti stanice profesionálních hasičů JRG1, kde záchranáři našli auto ležící na boku. Úkolem bylo ukázat a procvičit způsob kladení vozu na kola pomocí žebříků (páka) s obětí uvnitř vozidla! Pohyb automobilu s obětí uvnitř je samozřejmě kontroverzní metodou, která vede k mnoha diskusím, ale ve výjimečných případech může být nutné tuto metodu použít. V úloze č. 4 byla poskytnuta pomoc dvěma osobám zraněným v důsledku převrácení osobního automobilu na střechu. Místo konání: ulice Objazdowa v Jelení Góře. Pátá epizoda se odehrála na hlavní stanici polské horské služby Grupa Karkonoska GOPR na ul. Sudecka v Jelení Góře. V tomto místě záchranáři ošetřili oběť zranění ramene pomocí strečové fólie. Současně měly týmy příležitost vidět vybavení, které členové GOPR denně používají.

 Poslední cvičení ve čtvrtek bylo umístěno na vodní nádrži, zvané Balaton ve Staniszowě. Záchranáři museli pomoci zraněným při nehodě dvou osobních automobilů a sanitky, která se v důsledku nehody otočila na bok. V sanitce byl pacient. Událost měla masovou povahu. V této události pro účely simulace byla použita figurína PHANTOM. Poslední den manévrů (pátek 4. října 2019) byly v Karpaczi provedeny 2 úkoly. U horní stanice lanové dráhy na Kopu pomáhali záchranáři podchlazeným lidem. Ve druhé epizodě byla poskytována pomoc člověku, který byl zraněn nožem. V důsledku zranění došlo k zástavě srdce. Úkol se uskutečnil na skokanském můstku ORLINEK v Karpaczi. Myšlenka manévrů je založena na praktickém zdokonalení dovedností v poskytování první pomoci. Lékařské záchranné manévry nejsou formou soutěže – nevyberou se nejlepší nebo nejhorší týmy.


Cvičení technické dovednosti a nezbytné zdravotní péče

Publikováno: 01.11.2019

Silný vítr, vyvrácené stromy a v důsledku toho dopravní nehoda dvou autobusů. Velké množství zraněných cestujících, z nichž polovina hovoří pouze polsky. Tak vypadal scénář taktického cvičení, které se uskutečnilo ve středu 30. října v Harrachově.

Simulovaná dopravní nehoda dvou autobusů prověřila spolupráci jednotek požární ochrany (PO) při události takovéhoto rozsahu. Ošetřování a třídění raněných v podmínkách jednotek PO, řízení zásahu či komunikaci u zásahu s účastí jednotek PO polské strany, jen malý výčet úkolů, který na zasahující hasiče čekal. Celkem bylo do cvičení zapojeno osm jednotek PO a 50 figurantů. Uplatněny byly i jednotky PO předurčené pro plnění úkolů na úseku Ochrany obyvatelstva, které disponují specifickým vybavením pro zabezpečení týlu zásahu v souvislosti s událostmi značného rozsahu.

Cvičení se konalo v rámci projektu „Posílení bezpečnosti příhraničí v oblasti Jelenohorské kotliny, Jizerských hor a Krkonoš“, CZ.11.1.23/0.0/0.0/16_023/0000905, spolufinancovaného z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu příhraniční spolupráce Interreg V-A Česká Republika ‑ Polsko 2014 ‑ 2020.

Zúčastněné jednotky: HZS LK ‑ st. Tanvald, JSDHO Harrachov, JSDHO Rokytnice nad Jizerou, JSDHO Desná, JSDHO Rádlo, JSDHO Železný Brod - Těpeře, JRG KM PSP Jelenia Góra (PL)

Poděkování za pomoc při přípravě a organizaci cvičení patří všem 50 figurantům,  Oblastnímu spolku ČČK Jablonec nad Nisou za maskování figurantů, společnosti Bus Line za propůjčení autobusu a JSDHO Rádlo a JSDHO Železný brod - Těpeře za poskytnuté zázemí během příprav a průběhu cvičení.

Oficiální článek na webu HZS Libereckého kraje+ více fotografií


Kurz polského jazyka pro zasahující hasiče

Publikováno: 30.10.2019

V týdnu od 21. do 25. října 2019 proběhla týdenní intenzivní jazyková příprava polského jazyka pro zasahující hasiče. Místem konání kurzu byl penzion U Můrinek v Jidřichovicích pod Smrkem. Výuka v rozsahu 40 hodin za týden byla rozdělena na teoretickou a praktickou část. 

Teoretická část byla věnována osvojení základní slovní zásoby a procvičování psaného textu, se zaměřením na poslechovou část. Praktická část byla zaměřena na využití komunikačních dovedností s polsky mluvícími občany, jak při zásazích, tak na tísňové lince. 

Hlavní témata kurzu: správní členění Polska, složky IZS v cizím jazyce, komunikační dovednosti u zásahu, dopravní nehody, únik nebezpečných látek, požár, technické pomoci, předání místa zásahu, části těla, číslovky, první pomoc.


Mezinárodní polsko-český hasičský den spojený se speciálním výcvikem a školením pro hasiče a složky krizového řízení z Polska a Česka

Publikováno: 03.06.2019

V terminu 24.–25. 5. 2019 se uskutečnil Mezinárodní polsko-český hasičský den spojený se speciálním výcvikem a školením pro hasiče a složky krizového řízení z Polska a Česka. Probrala se následující témata:

1. Analýza rizik vyskytujících se v oblasti Jelenohorské kotliny, Jizerských hor a Krkonoš, se zvláštním důrazem na nebezpečí lesních požárů a přípravu lesních ploch pro provádění hasičských zásahů KM PSP Jelenia Góra.
2. Analýza rizik vyskytujících se v příhraniční oblasti v územní působnosti HZS LK se zvláštním důrazem na nebezpečí lesních požárů. Kompetence českých profesionálních JPO v oblasti přípravy lesních ploch pro provádění hasičských zásahů – kontrola lesů, vymáhání požárních předpisů, požadavky na zásobování vodou, únikové cesty.
3. Multimediální prezentace: společný polsko-český zásah dne 17. 11. 2018 na Luční boudě / Pramen Labe za polskou a českou stranu (2 prezentace).
4. Cvičení záchranných složek PL a CZ – hašení požárů s využitím moderních technik se zaměřením na technické zásahy a NZP. Místo provádění cvičení: oblast letiště – Aeroklub Jeleniogórski, ul. Łomnicka Jelenia Góra.
5. Prezentace možností vozidla se systémem COBRA pro řezání a hašení. Vozidlo, které využívá moderní technologii při záchranných a hasebních činnostech. Hlavní náměstí – Plac Ratuszowy Jelenia Góra.

Účastnilo se 30 osob z Polska a 30 osob z Česka.


Cílem projektu je zlepšit přeshraniční připravenost na řešení mimořádných událostí a krizových situací na základě posílení spolupráce mezi všemi subjekty odpovědnými za bezpečnost.
Dosažení tohoto cíle zvýší úroveň bezpečnosti v česko-polském příhraničí a atraktivitu regionu.

Spolupracující organizace